Foto klub Valjevo

Serbia

Krajem 1950. godine u Valjevu je osnovan Klub foto i filmskih amatera, a prva izložba amaterske fotografije otvorena je 25. maja 1952. godine. Aktivnost Kluba odvijala se od tada sa nejednakim intenzitetom i rezultatima. U decembru 1960. godine Klub se prvi put pojavio u ulozi organizatora jedne medjuklubske izložbe, naredne godine organizovao je smotru fotoamatera Srbije, priredio je i veći broj drugih izložbi i značajno u tom periodu doprineo popularizaciji fotografije medju mladima. Te izložbe koje su okupile jugoslovensku izlagačku elitu tog vremena istovremeno su afirmisale i nekoliko darovitih autora članova Kluba. Od tada zapravo počinje renesansa valjevske izložbene fotografije čije su osnovne karakteristike: obilje izložbi, pojava izuzetno talentovanih i uspešnih izlagača i primetno rastuća popularnost i uvažavanje kod kolega u drugim izlagačkim centrima kako kod nas tako i u svetu. Posle sedamdeset i četiri godine postojanja i rada može se slobodno reći da je ukupan utisak opšta i laka prepoznatljivost rukopisa u fotografijama Valjevaca. Da li se radi o valjevskoj školi ili o nečemu drugom ostaje da se vidi i da vreme potvrdi ili negira postojanje takve škole.

Pored izlagačke aktivnosti foto kino klub „Valjevo“ se bavio i edukacijom. U saradnji sa svim školama u gradu organizovano je mnoštvo kurseva i predavanja a sa Istraživačkom stanicom u Petnici i školu primenjene fotografije. Tako su generacije Valjevaca sticale prva znanja o fotografiji i filmu. Neki od njih danas su profesionalni fotografi, filmski i TV-snimatelji, montažeri, režiseri a struka ih je odvela na razne strane sveta (Francuska, Brazil, Amerika, Kanada, Australija,...).

Od 2006. godine, kada je u Valjevskoj gimnaziji, a nešto kasnije i u Poljoprivrednoj školi stasala nova generacija mladih i talentovanih autora, koji su se priključili foto kino klubu „Valjevo“, činili su posebnu vrednost kluba. Ti mladi autori su u svojim kategorijama bili medju najuspešnijim u Evropi.

Od tada pa sve do današnjih dana klub beleži uspehe kao nikad u svojoj bogatoj istoriji. Valjevski fotografi su učestvovali na svim izložbama organizovanim u Srbiji i na mnogim izložbama u inostranstvu i pri tom osvojili veliki broj nagrada i priznanja.

Na prvom Kupu klubova 2019. godine, u organizaciji Foto saveza Srbije, Foto klub „Valjevo“ je učestvovao sa dve kolekcije koje su osvojile prvo i treće mesto. Na poznatoj medjunarodnoj izložbi u češkom gradu Vsetin foto klub „Valjevo“ je proglašen za najbolji klub. Po merilima Foto saveza Srbije klub je tri godine bio najuspešniji u Srbiji.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka valjevski foto kino klub je organizovao nekoliko izložbi fotografija pod nazivom ”25. maj” sa temom ”Život” po kojoj je takodje bio poznat. Ta izložba je predstavljala snažan dogadjaj u kulturnom miljeu Valjeva i bila je najkvalitetnija manifestacija te vrste u istoriji fotoamaterizma ovog kraja. Na njima je dodeljivana i jedinstvena nagrada za najbolju fotografiju – diploma Anastas Jovanović i zlatnik. Pored toga štampan je i bogato ilustrovan katalog za koga su pored učesnika bili zainteresovani i drugi fotografi i organizacije. Kolekcija tih kataloga nalazi se i u biblioteci grada Vašingtona u odeljenju za fotografiju. Mnoge fotografije članova našeg kluba nalaze se širom sveta kako u privatnim kolekcijama tako i u kolekcijama mnogih institucija koje se bave istorijom fotografije. Nekoliko fotografija se nalaze i u muzeju fotografije u Španiji.

Prirodno je bilo da posle ovakvih uspeha članovi foto kino kluba ”Valjevo” i svojoj sredini podare izložbu vrhunskog kvaliteta i medjunarodnog ranga. Klub je 2007. godine ponovo počeo sa organizacijom Salona fotografije ”Život” koji je zapravo nastavak ranije pomenutog majskog Salona fotografije. I ovog puta vidjenje života je bio imperativ tako da je srpski kulturni prostor dobio izložbu sa jasnim profilom pored mnogih izložbenih stereotipa. Te i sledeće godine izložba je bila medjunarodnog ranga a od 2009-2014. godine izložba je bila pod visokim patronatom svetske fotografske organizacije FIAP (Federation Internationale de l’art Photographique) i Foto saveza Srbije. Treba li bolja potvrda koliko je grupa entuzijasta okupljenih oko valjevskog foto kluba doprinosila organizovanjem ove izložbe: ne samo što su predstavljali svoj grad u najboljoj svetlosti nego su pomagali i širim aspiracijama srpske kulture u svetu.

Milan Marković, MFFSS, EFIAP
All content is © 2020 by FIAP EC NS. All rights reserved.