Foto Kino Klub Paracin

Serbia

Фото кино клуб Параћин настаје 1973. године као израз жеља актива наставника ОТО-а, а да се грађани кроз курсеве упознају са оснобним елементима снимања кино камером и фото апаратом. Није занемарљив ни аспект међушколских такмичењана нивоу града, региона и републике и повећање  друштвено економског стандарда свих слојева друштва, у то време.

1976. године са доласком Славољуба Тодоровића на место секретара Народне технике, рад по секцијама се интезивира. 1977. године Славољуб Тодоровић постаје кино инструктор на летњој школи у Копашници, а 1978. године у Ваљеву.  Драган Ивић и Зоран Пургер  на летњој школи Фото Савеза Србије постају инструктори фотографије ФСС.

Клуб прати све друштвене активности у граду и организује бројне курсеве фотографије. Ради документацију за штабове Омладинских радних акција 1979. до 1981. године на итградњи ауто пута Параћин – Делиград.

Клуб се усмерава ка излагачкој и уметничкој фотографији захваљујући инструкцијама Драгољуба Тошића, секретара Фото савеза Србије. Тако настају 1979. године "Дани фотографије Србије".

Од 1981. до 1991. подиже се активност чланова клуба, аутори постају препознатљиви, долазе награде и признања. У овом периоду истичу се Зоран Пургер, Драган Ивић, Горан Ристић и Дејан Павловић.

1991. године на место председника Фото кино клуба Параћин, Славољуба Тодоровића замењује Драган Ивић који остаје председник клуба до своје изненадне смрти 2009. године. Од 2010. -2019. Председник клуба је Зоран Пургер, кога на том месту замењује Маја Стошић од 2020.  

1992. године ФКК Параћин организује "Дане фотографије Србије", где домаћи аутори освајају прва места (Зоран Пургер и Дејан Павловић), а Зоран Пургер осваја и Гран При изложбе. ФКК Параћин се тада први пут сврстава међу најбоље као 4. У Србији у изузетно јакој конкуренцији.

У периоду од 1993. до 2003. године клуб повремено организује пројекције и курсеве, клупске и самосталне изложбе чланова и других реномираних фотографа. 2006. повећава се број чланова клуба. Клубу се придружују и фотографи  из Варварина и Крушевца. Од настанка Фото Савеза Србије, у клуб се учланило 42 фотографа. 2019. И 2020. године клуб броји 19 чланова.

Чланови годинама уназад нижу успехе и Фото кино клуб Параћин важи за један од 5 најуспешнијих клубова у Србији.  У последњих 10 година најуспешнији чланови су Зоран Пургер, Милена Миленковић, Слободан Симић, Бојан Петровић, Владимир Милићевић, Маја Стошић и  Милош Крстић.

2017. организује Први Фестивал фотографије Србије. У оквиру фестивала је отворена републичка изложба.

All content is © 2020 by FIAP EC NS. All rights reserved.